Vartannat morgontåg mellan Uppsala och Stockholm kommer inte fram i tid

Detta går att läsa i det senaste numret av gratistidningen Uppsalatidningen som går att läsa som PDF. Sidan fyra är det som gäller.

En pendlare har bokfört samtliga avgångar mellan 06:40 och 08:10 från Uppsala under hela Oktober. Och bara 54 procent av dessa tåg höll tiden. SJ anser tydligen inte att ett tåg är försenat om det är mindre än fem minuter sent, om man räknar så kom 81 procent av tågen fram i tid. Fast ändå inte riktigt i tid då 🙂

Jag fick själv fylla i tre stycken reklamationsblanketter för restidsgaranti förra veckan. Man får ersättning om tåget är minst 20 minuter försenat mellan Uppsala och Stockholm. Så det innebär att jag spenderade en timme mer på tågen än jag skulle ha behövt och detta inkluderar inte de förseningar som var mindre än 20 minuter.

Att pendla mellan Uppsala och Stockholm med tåg börjar faktiskt bli ganska så fars-artat.

SJ skyller som vanligt på att det är fullt på spåren och att Upptåget har börjar gå till Upplands Väsby underlättar ju inte. Men den största anledningen till att morgontågen är sena är troligtvis att Uppsala har lagts ner som åkstation. Något som SJ inte direkt verkar så angelägna med att kommentera.

Att Uppsala inte längre är en åkstation innebär att ombordspersonalen inte längre bor i Uppsala, utan reser hit med tåg kvällen innan. Inte sällan från Malmö. Förseningar på kvällen påverkar därmed morgontågen till Stockholm dagen efter. Vilken otroligt inkompetent lösning!

Men vad kan man förvänta sig av SJ egentligen?