Utomhuspremiär

Efter några varma vårdagar de senaste veckorna så började jag känna för att klättra utomhus igen. Att få komma ut i naturen och få känna på riktig svensk granit efter en vinter i inomhushallen är en otrolig känsla, och något jag har längtat efter alla dessa mörka månader.

Så det var med viss ängslan som jag följde väderprognoserna på smhi.se under veckan. Från blå himmel och strålande sol på lördagen, till fint på fredagen och molnigt och blåsigt dagen efter. Tillslut så återvände det fina vädret till lördagen men blåsten stannade.

Ensamma vid klippan

En del övertalande senare så hade vi bestämt att åka till Fjärdhundra på lördagen om vädret såg lovande ut på morgonen. Jag gick i säng tidigt på fredagskvällen och när jag vaknade på lördagsmorgonen så var det kallt, men solen sken från en klarblå himmel!

Det tog ett tag och var ganska så ovant att plocka ihop alla utomhusgrejor men till slut var allting med och vi begav oss i väg. Väl framme vid klippan så blev vi positivt överraskade av att det inte blåste så farligt, solen värmde skönt och graniten var inte heller så kall som jag hade trott.

Jag flyger upp för första leden

Jag började med att värma upp genom att leda en 5c med “aningens svårare insteg”. Tyvärr lyckades jag sträcka nacken lite på slutet (så går det när man inte är ordentligt uppvärmd!) och jag har haft nackspärr de senaste dagarna.

Klättra utomhus igen var väldigt ovant! Att ha fötterna på små pluttar hela tiden går väl an, men att läsa av klippan och hitta grepp för händerna är något som jag verkar ha tappat helt under vintermånaderna. Nu blev det väldigt mycket famlande och det kändes som jag bara hittade miniatyr-krimpar hela tiden. Förhoppningsvis kommer utomhuskänslan tillbaka efter lite mer uteklättring!

Jag är koncentrerad

Efter uppvärmningen så försökte jag på 6b+ leden bredvid på topprep, men jag har (och har haft tidigare också) otroligt svårt att lista ut den nedre delen på den leden. Efter en kopp kaffe bytte vi till en annan 6b+ som jag satte relativt enkelt på andra försöket.

En ganska okej utomhuspremiär tycker jag. Väldigt roligt att kunna klättra ute redan i februari här uppe i Uppsala!

Se resten av bilderna på flickr.