Bistaberget

DSC_4183

Tidig lördagsmorgon begav vi oss av ner mot Nyköping och Bistaberget. Nåja, eftersom vi kom i säng sent föregående kväll och vi var trötta så blev det inte så tidigt, men vad spelar det för roll när man har hela dagen på sig att klättra.

Efter runt två timmar i bilen så kom vi fram till denna mytomspunna kusin till Tunaberg. Döm om vår förvåning när vi är den första bilen på parkeringen. När vi förbereder oss för uppvärmningen på Ättestupan, 5b, så kommer ytterligare en klättrare, men några fler ser vi inte till under dagen. Dock passerar en mängd cyklister och bilar som nyfiket stannar till och betraktar oss galna klättrare och frågar hur det går till.

Efter den luftiga men fina uppvärmningen så flyttar vi oss en bit till vänster där jag relativt enkelt onsightar Televinken, 6b. Nöjd med mig själv tar vi lunchpaus i solen och kommenterar de perfekta förhållandena idag. Svalt med en aningens kylig bris i skuggan som uppvägs med en klarblå himmel och strålande sol. Det ger en enastående friktion och perfekta grepp.

DSC_4200

När Camilla har tagit revansch på Televinken så flyttar vi oss ännu mera vänster där jag har hittat leden Nyckelsteget, 6b+, en kort led som ser väldigt onsightbar ut. Början på leden ser relativt enkel ut, sen verkar det finnas ett markant crux innan man toppar ur. Ett 6b+ crux borde inte vara några större problem, däremot en led som är ihållande 6b+ skulle vara desto svårare för mig att onsighta.

Början är så lätt som jag har föreställt mig och jag kommer snabbt och enkelt upp till sista bulten där både hand- och fotgreppen tar slut. Ett handbyte och en närmare titt på klippan och jag hittar ett litet högt fotsteg och en minimal krimp för högerhanden. Nu gäller det, bara att ta i och trycka uppåt så mycket det bara går. Jag lyckas hålla mig i balans och kan flytta upp handen för att sen få den andra handen runt kanten och jag är uppe! Nytt personligt onsight rekord! Och det kändes egentligen inte som jag behövde ta i så mycket, en märklig känsla.

Nästa led som gör oss nyfikna är Los Suecos borrachos y un coche, 6a+, där graniten ska vara väldigt annorlunda. Stenen beskrivs som “eroderad, skrovlig och kalkstenslik”. Klart man vill prova på det! En lite halv-skakig onsight senare där jag missade grepp i den mystiska och svårlästa graniten och gjorde det betydligt svårare för mig själv än det egentligen var, så är jag helt förundrad av stenen. Jag har aldrig sett något liknande. Det måste upplevas om ni besöker klippan!

Som avslutning så körde vi den trestjärniga leden Anarkisten, 6b+. Jag kände på mig redan innan jag började klättra att jag var för trött för att kunna göra ett vettigt onsightförsök men det ska vara en fin led och vi ville avsluta på topp. Några häng senare så sitter jag på toppen i eftermiddagssolen och njuter. Jag får ta revansch på den leden vid nästa besök, den otroligt fina och ihållande övre delen var en fröjd att klättra.

Sammanfattningsvis så hade vi en underbar klätterdag vid Bistaberget!