Nybörjare på klippan

Förra lördagen så blev det äntligen av att jag och Camilla tog med min brorsa och syster, Jonas och Maria, ut till en klippa så att dom fick prova på att klättra lite.

Vi valde att åka till Ryssgraven för att den klippan är ganska så hög med ändå inte så svår. Dock är det sva-klättring vilket kräver en speciell teknik och det kan vara klurigt även för en van klättrare.

DSC_5199

Jag ledde upp Ett Moln i Byxor 4 och fixade till ett topprep. Först ut var Maria, som efter lite strul i början kom på att man faktiskt får ganska så bra grepp med klätterskor och det blir mycket lättare om man trycker upp med benen istället för att dra sig upp med armarna.

DSC_5259

Jonas flög upp med en väldig fart innan han fastnade vid mitten där handgreppen tog slut. Efter ett tag tog han sig även förbi det problemet och fortsatte upp till toppen.

Camilla rensade och jag fortsatte med att leda upp Lilla Syster Kanin 5. Kul att få lägga lite kilar även fast leden inte direkt är så svår.

DSC_5293

Nu fick Maria och Jonas lite mer att bita i. Maria klättrade enkelt upp för början av leden och gjorde sedan en snygg mantling upp på första hyllan. När det sedan var dags för nästa svårare mantling upp på nästa hylla så tog det stopp trots ett flertal bra försök. Just där så fanns det inte många fotsteg och greppen för händerna lämnade mycket att önska, så bra jobbat Maria!

Jonas klättrade igen på med en väldig fart och var uppe snabbare än ögat. Han har som mig fördel av att vara lite längre, vilket i nio fall av tio är till stor hjälp.

DSC_5306

Camilla stod för säkringen!

Vi rundade av dagen med kaffe, mackor och bullar på toppen av berget.

Det verkar som både Maria och Jonas tyckte det var roligt att klättra och kan tänka sig att följa med ytterligare någon gång. Kul!

Resten av bilderna från dagen går att beskåda här.