Ekoberget

IMG_2481

Med lov om uppehåll och hyffsat väder så satte vi oss i bilen i mitten på förra veckan med destination Ekoberget.

Väl framme så låg molnen tunga men de var som tur var inte alltför mörka. Dock var klippan bitvis väldigt blöt. De senaste dagarnas inhärdiga regnande hade tydligen gjort marken ovanför klippan genomvåt och på vissa ställen var det som floder nerför klippan. På ett ställe var det till och med ett mindre vattenfall.

Vi värmde upp med att jag ledde upp För forna klätterfantaster, 5c så att Camilla kunde få klättra den på topprep innan hon bestämde sig för om hon ville leda den eller inte. Sva-klättring är inte Camillas starkaste sida och hon bestämde sig för att den fick räcka med att klättra den på topprep.

Jag kände mig lite varm i klätterskorna och bestämde mig för att försöka onsighta Ekoturism 6c. En led bara några meter till höger om uppvärmningsleden som såg rolig och intressant ut från marken.

De första 2/3-arna av leden bestod av känslig sva-klättring, vilken överraskning på ett sva-berg! Den delen klarade jag galant. Efter vilan så brantade det på men det gick fortsatt bra tills att jag såg att det satt en snabblänk i nästa bult. Detta brukar betyda att ledens svåraste passage närmar sig då någon eller några tidigare inte har lyckats komma förbi den delen och tvingas fira av med hjälp av snabblänken.

Detta, att jag insåg att nu kommer kruxet, fick mig lite ur balans. Upp till den punkten hade jag klättrat utomordentlig bra och inte haft några problem, men plötsligt så började jag spänna mig lite och ifrågasätta om jag skulle klara det. Jag försökte i alla fall, flyttade upp fötterna och händerna, upp mer med fötterna, sen treva efter något grepp för händerna. Till slut hittade jag ett dåligt sidotag, jag tog i och försökte resa mig men foff så hängde jag i luften några meter ner.

Det tog ett par försök innan jag tog mig förbi kruxet och sen var de resterande metrarna till ankaret inga problem. På vägen ner så bad jag Camilla stanna mig vid kruxet och jag provade hela sekvensen genom kruxet igen utan att komma på någon riktigt bra lösning så jag beslutade mig för att inte göra något mer led-försök på den leden denna dag utan istället äta lunch.

IMG_2478

Precis när vi hade tagit fram kaffetermosen så började det regna och det höll i sig ett bra tag. Vi spenderade tiden med att traversera fram och tillbaka under överhänget till höger på klippan. När det äntligen slutade regna så var alla leder blöta men vi kände oss trots det inte riktigt nöjda med dagen.

Vi hittade leden Lara med handklovarna, 5c. Den var också blöt men en 5c led borde jag kunna leda upp till och med i sömnen. Det visade sig dock bli ett ordentligt äventyr att klättra sva på en blött klippa där man varken kan lita på fötterna eller händerna. Jag fick klättra väldigt försiktigt med otroligt precisa fotnedsättningar. Men även fast det var läskigt så gick det faktiskt att ta sig upp.

Efter att Camilla klättrat efter så provade jag Uppkomsten 6-/6 på topprep då den går till samma ankare. Men den leden visade sig vara betydligt svårare när det var så blött och jag flög av ett par gånger då händerna floppade av dyblöta grepp.

När vi väl begav oss hemmåt så tittade solen fram och klippan började så smått torka men vi skulle bjuda på middag och hade en tid att passa.