It-juristen: “Bäst kvalitet på stängd kod”

Detta går att läsa i en artikel i gårdagens Computer Sweden och den finns även att njuta av online.

För att inte nämna hur absurt det är att kalla en en advokat på en advokatfirma som arbetar som rådgivare åt svenska it-företag för expert. Baserat på hennes uttalande så är jag dessutom tveksam till om hon egentligen vet vad öppen källkod är.

– Det krävs en morot för att man ska anstränga sig ordentligt. Om den stora inkomstkällan står och faller med kvaliteten på koden tror jag att man anstränger sig mer, säger hon.

Det är väl snarare så att det är lättare att ta genvägar och små fuska för att korta time-to-market på bekostnad av kvaliteten då man vet att kunden inte kommer att se vad man har gjort.

I ett öppet källkods projekt så bygger allting på den respekt bland resten av utvecklarna man får genom att skriva bra, genomtänkt och fungerande kod. Den respekten försvinner snabbt om man börjar ta onödiga genvägar och slarva. Att man skickar in ett bidrag till ett projekt med sitt eget namn för oftast allmän beskådan av hela internet gör att man ser till att det är bra.

Artikeln avslutas med detta guldkorn ifrån Johan Tömmervik, cio på Volvo Cars.

Vad är det ni tvekar om med supporten?

– Om de som utvecklar ett öppet program avbryter sitt arbete med det kan det bli problem.

– Om ett företag som utvecklar stängda program går i konkurs brukar det finnas någon som köper rättigheterna till programmet och tar över supporten.

Så istället för att företagets egna utvecklare fortsätta att underhålla ett öppet program utifall alla dess utvecklare ledsnat, så är det bättre att sätta sitt hopp till att det konkursade företaget ska bli uppköpt av någon som ämnar driva det vidare.

Det låter helt vanvettigt.