Åre vecka 14 2009

DSC_6985

Måndag

Veckan börjar kallt med -11 grader utomhus när vi vaknar och bara +15 inne i huset då vi kvällen innan sprungit runt och dragit ner alla element på grund av att det var för varmt.

Ankomst Rödkullen

Efter att ha hyrt utrustning i Tegefjäll så åkte vi till Rödkullen för några uppvärmningsåk innan vi begav oss ner mot vm8:an för att åka upp på den något blåsiga toppen. Via tusenmetern tog vi oss ner till stjärnbacken och vm6:an där det var dags för lunch i solen. När den var uppäten så begav sig Camilla ner till Åre by för att byta sina illasittande pjäxor och jag fick några otroligt fina åk ifrån vm6:an i strålande solsken.

När Camilla hittat tillbaka med nya pjäxor så letade vi oss, via diverse avkrokar, tillbaka till toppen för att avsluta med tväråvalvet ner till rödkullen. Åter vid bilen strax efter att liftarna stängt så var vi nöjda med första dagens skidåkning. Camilla hade dock tappat känseln i tårna av sina pjäxor så det blev ytterligare ett byte på vägen hem.

På toppen av Åreskutan

Kvällen avslutades med bastu och middag med Pappa och Maria som åkt en dag senare ifrån Uppsala.

Tisdag

Maria och Pappa vill börja i Rödkullen så vi återvänder dit för några åk i det något kyliga och väldigt blåsiga vädret, så toppen av skutan är avstängd. Jag och Camilla tar sedan och stakar oss genom 1 dm nysnö på World Cupleden (väldigt jobbigt!) bort till vm8:an där Gästrappet och VM-störtloppet bjuder på några hyffsat fina åk.

Runt lunch drar vi oss tillbaka mot Rödkullen. Den tilltagande blåsten och snön gör det bistert och miserabelt på toppen av Rödkullen och man blir tvungen att staka i nerförsbacken för att alls komma frammåt. Väl nere i skogen bjuds det på fin åkning på bitvis nysnö.

Onsdag

“Högzon stängd på grund av hård storm” gick att läsa vid Hummelliften och med vindar på runt 25 m/s så vill åtminstone inte jag befinna mig på toppen. Efter några åk i de tråkigt väl-uppkörda nerfarterna runt vm6:an byter vi till Rödkullen där vi efter lunch kan njuta av strålande solsken och kan jobba på vår solbränna!

Torsdag

DSC_6907

Vi vaknar med trötta ben till en mulen himmel och regn. Ganska snabbt beslutar vi oss för att ta en vilodag. Vi åker på lite sightseeing i Duved, låter spännande eller hur? Men mest letar vi efter den stuga vi bodde i när vi var i Duved som barn. Alla nybyggnationer gör det dock svårt att känna igen sig så vi ger upp och shoppar lite i Åre by istället.

På eftermiddagen spelar vi Trivial Pursuit Globetrotter och skrattar gott åt de för oss omöjliga frågorna.

Fredag

Dags för skidåkning igen! Tyvärr är det fortfarande blåsigt, så högzon är stängd. Dessutom är det mulet och småregnigt men inget kan stoppa oss! På väg till parkeringen vid Rödkullen tilltar dock regnet och vi är något skeptiska när vi ställer oss i liftkön. Under nerfärden så märker både Camilla och jag att vindrutetorkare till skidglasögonen skulle vara en bra grej att ha då vi blir tvugna att stanna mitt i backen och torka rent glasögonen för att kunna se något. Det hjälper dock föga då kombinationen regn, mulet och dimma gör allt gråvitt och det är omöjligt att se vad som är orörd snö och vad som är en uppkörd puckel vilket gör att det blir spännande åkning där man ständigt får vara beredd på allt!

Efter en dryg timmes åkning är vi genomblöta och försöker torka i värmestugan. Tiden spenderas med att diskutera olika klädesplaggs relativa fuktspärrsförmåga. Vi kommer fram till att vi nog behöver se över våran uppsättning friluftskläder.

Någorlunda torrare grillar vi korv och dricker kaffe i en grillkåta men några åk senare så ger vi oss för dagen. Regnet vann denna gång.

Lördag

När vi vaknar är det varmt och mulet med regn hängande i luften. Vi beslutar oss ändå för att åka skidor, dock så tar vi inte med någon lunch utan planerar att åka intensivt några timmar för att sen ge oss och äta lunch när vi är tillbaka i stugan.

Denna dag tänkte vi ta och åka igenom alla röda och svarta backar i Tegefjäll och Duved. Vi börjar i Tegefjäll och redan halvvägs till Duved så börjar det spricka upp och solen kommer fram. Tyvärr så gör de föregående två dagarnas regn, den varma temperaturen och solen att snön blir som klister. Ibland känns det som man ska ramla framlänges när skidorna plötsligt biter sig fast. Men vi åker några åk ifrån sittliften i Duved, i de ganska så uppkörda backarna, innan vi börjar dra oss tillbaka mot Tegefjäll. Tyvärr är Träningsbacken, den svarta pisten, avstäng då Åre slalomklubb har en tävling för barn där, så den nerfarten kan vi inte åka. Men jag tror vi lyckades med att åka alla andra röda backar.

På väg tillbaka till Tegefjäll så hittar vi en träbänk vid toppen av en lift där det är vindstilla och strålande sol, så det blir en något längre paus där vi passar på att njuta av solen. På grund av att vinden blåste ifrån väst så klarade sig tydligen Duved och Tegesfjäll bra då vi knappt märkte av den. Toppen av åreskutan var dock stängd under förmiddagen och skymd av moln.

DSC_6933

Skärmflyg

Den största besvikelsen under veckan var att jag inte fick möjlighet att göra det skärmflyg hos Skysport som jag fick i födelsedagspresent när jag fyllde 30. Det måste vara ytterst otursamt att det inte infinner sig några timmar med bra förhållanden på en hel vecka, men så var det denna vecka. Det får bli ett nytt försök nästa vinter.